3D Meettechniek

Vragen?
Bel ons
0168 32 99 66

Vijf assige machine: vijf zijdig meten

Vijf assig!

Onze meetmachine is voorzien van een draai/zwenk-kop, waarmee het tastsysteem om twee assen te roteren is. Hierdoor is de machine vijfassig. Door deze vierde en vijfde as kunnen producten vijfzijdig gemeten worden. Op drie-assige machines wordt dit met kruis- of stertasters gedaan, maar de nauwkeurigheid laat dan gauw te wensen over; vooral bij diepe gaten. Door de draai/zwenk-kop zijn we in staat om boringen tot 400 mm diep op enkele duizendste millimeters nauwkeurig te meten. Onder welke hoek of aan welke zijde deze boring zich ook begeeft!

CMM - 3D meetmachine

De meetmachine heeft net als een freesbank drie translatie-assen. Hierdoor kan een taster in drie richtingen bewegen: X, Y en Z. Door de taster een werkstuk af te laten tasten, ontvangt een gekoppelde computer informatie over de vorm van het werkstuk. Met deze informatie wordt een meetrapport gemaakt.

Een boring wordt bijvoorbeeld op 3 (of meer) punten afgetast. De meetsoftware trekt door de coördinaten van deze punten een ideale cirkel. Als meetresultaat worden ten slotte de diameter plus coördinaten van het middelpunt weergegeven. Door meer punten te meten kan ook een vormafwijking (in dit geval onrondheid) gemeten worden.

Lees meer over 3D meten en de meetrapporten die we voor u kunnen maken.