Gereedschapmakerij
Precisie-verspaning

Vragen?
Bel ons
0168 32 99 66

Nieuws

Nostalgische apparatuur in de metaal 31-05-2021

Nobby Assmann wint fotowedstrijd P.K.M.

De mooiste nostalgische apparatuur in de metaalbranche - dat was het doel van de fotowedstrijd van adviesorganisatie P.K.M. Niet alleen de foto telt, maar ook het verhaal erachter. Winnaar is Nobby Assmann uit Zevenbergen met een Zeiss meetmachine van eind jaren 30.

De inzendingen waren zeer divers: antieke lastrafo’s op een houten kar. Een zelfgemaakte draaibank. Een oude pers, wals, boormachine en kotterbank. En een oude computer voorzien van dubbele 5,25”-floppy-drive. “P.K.M. is heel blij met zo veel inzendingen: fantastische foto’s en prachtige verhalen. Uiteraard kan er maar één winnaar zijn.”; aldus de jury - bestaande uit Ronald Koot (Boers & Co.), Bert Faessen (TeqNow) en ir. Clarette Bonebakker (Hogeschool Rotterdam).

Van P.K.M. ontvangt Nobby Assmann twee dagen advies op maat, op een vakgebied naar keuze ter waarde van EUR 2600,-. P.K.M. adviseert op gebieden als strategie, personeelsmanagement, marketing, kwaliteit en duurzaamheid. “Een advies over de strategie van ons kleine bedrijf lijkt me interessant.”, aldus de winnaar. “P.K.M. heeft ons eerder geadviseerd over de bedrijfsovername. Dat was bijzonder waardevol.”

Gereedschapsmakerij met nadruk op meten

Samen met zijn ouders runt Nobby een gereedschapsmakerij: Assmann Verspaningstechniek. Het bedrijf houdt zich bezig met draadvonken, zinkvonken, honen, leppen, rondslijpen, vlakslijpen en 3D meten. In de entree staat de winnende antieke meetmicroscoop. Bij binnenkomst is meteen duidelijk: meten is heel belangrijk voor dit bedrijf. In de meetkamer maakt Assmann namelijk meetrapporten van producten uit de eigen werkplaats maar vooral van producten die klanten gemaakt hebben - in opdracht.

“Het meten is echt mijn passie.”, zegt Nobby. “De producten die ik meet zijn heel divers - net als onze klanten.” Sinds vorig jaar beschikt Assmann over een moderne 3D meetmachine: een Zeiss Contura met VAST XT scan-kop. “Ik geniet van de nauwkeurige machine met krachtige software. Tegelijkertijd is de oude meetmachine ook indrukwekkend: zó nauwkeurig en knap gemaakt. Ik kan er uren naar kijken.”

Oud beestje met ongekende mogelijkheden

Liefdevol kijkt Nobby naar het bijna 500 kg wegende apparaat en streelt over de matzwarte lak. “Dit is de originele eiken tafel - geleverd door Zeiss. Ik heb er ook de handleiding bij uit de crisisjaren ’30: gedrukt op flinterdun papier en voorzien van prachtige foto’s. Heel veel accessoires staan erin afgebeeld. Zo is het mogelijk om de microscoop waar je doorheen kijkt te kantelen. Op die manier kun je een schroefdraadprofiel onder de spoedhoek bekijken. Iets wat ik zelfs op moderne optische meetmachines nog nooit gezien heb.”

Enthousiast vervolgt Nobby: “Het mooiste aan de antieke machine vind ik de aflezing van de X- en Y-as.” De aflezing gebeurt met 2 microscopen - beide verlicht door een fietslampje. Duizendste millimeters zijn eenvoudig af te lezen. “Met een beetje oefening kun je zelfs tiendes van een micrometer aflezen. Honderden nanometers… met een machine van eind jaren dertig! Dat is toch fantastisch?!”

Ontwerp van 80 jaar oud nog steeds van deze tijd

“Indrukwekkend ook hoe het gietijzeren frame nauwkeurig geslepen is. In een halfrond profiel zelfs – echt héél knap.” De geleidingen van X- en Y-as liggen volledig gescheiden in het frame. Moderne bewerkingsmachines en meetmachines hebben vaak gestapelde assen: één of twee assen bewegen mee met een andere as. Dat is niet ideaal: afwijkingen in de eerste as beïnvloeden dan de volgende assen. De oude Zeiss heeft de X- en Y-as dus gescheiden. Nobby vervolgt: “In de jaren ’30 was dus al bekend dat dit de meest nauwkeurige bouwwijze is.”

Op de vraag of de oude meetmicroscoop nog in gebruik is, antwoordt Nobby: “Heel soms meet ik iets met de oude meetmicroscoop – als het met de CNC meetmachine en CNC rondheidsmeter óf lang duurt óf helemaal niet kan. Dat geeft dan veel voldoening: iets op de ouderwetse manier wél voor elkaar krijgen. Leuk, toch?!”

Nóg een eerste prijs: measuring hero award van Zeiss

Vorig jaar won Nobby Assmann een wereldwijde wedstrijd van Zeiss voor het meten van het kleinste product: een onderdeel van een gehoorapparaat van slechts 0,4 x 0,4 x 0,03 mm - gemaakt in de eigen fijnmechanische werkplaats. “Het winnen van die wedstrijd heeft me veel nieuwe contacten opgeleverd - en enkele mooie meetopdrachten. Ik ben benieuwd wat het winnen van déze wedstrijd me gaat brengen.”

Belangstelling van kranten en vakbladen

Het winnen van de fotowedstrijd is niet onopgemerkt gebleven in de media. Hier enkele links:

  1. P.K.M. die de fotowedstrijd organiseerde heeft een interview met Nobby Assmann op hun website gepubliceerd.
  2. Op de site van Vraag en Aanbod: Assmann heeft de mooiste nostalgische machine.
  3. Dagblad BN/DeStem publiceerde dit artikel over het winnen van de fotowedstrijd (zowel online als in de krant) met mooie foto van een stralende Nobby.
  4. Metrology News schreeft dit artikel (in het Engels) over het winnen van de fotowedstrijd (met foto's).
  5. Op social media: artikel over de Zeiss meetmicroscoop op LinkedIn en over het winnen van de fotowedstrijd.
  6. Op de website van Metaalunie: Meest nostalgische machine is meetmicroscoop uit jaren 30.
  7. Het vakblad MetaalNieuws schreef het artikel Nobby Assmann wint fotowedstrijd P.K.M.
  8. Vakblad Metaal Magazine wijdt nummer 4-2021 de rubriek Pride & Joy aan het winnen van de fotowedstrijd. In deze rubriek vertellen ondernemers uit de metaalbranche over hun passie. 
  9. Technische opleider STODT meldt op Twitter: Nobby Assmann wint fotowedstrijd P.K.M.
‹ Terug naar overzicht