Gereedschapmakerij
Precisie-verspaning

Vragen?
Bel ons
0168 32 99 66

Nieuws

Rondheid, cilindriciteit, slag, enz. meten 23-01-2015

Aanschaf CNC Rondheidsmeter Mitutoyo

Een rondheidsmeter, wat is dat? 

Een rondheidsmeter is bij veel mensen onbekend. Feitelijk is het een meetmachine om ronde producten te meten. Met een nauwkeurigheid die veel hoger ligt dan bij een 'gewone' 3d meetmachine. Het product draait rond op een supernauwkeurige, luchtgelagerde draaitafel. Tijdens het ronddraaien wordt het product continu afgetast met een zwenktaster.

De meetgegevens worden door software geanalyseerd en gefilterd. Ten slotte kan er een meetrapport gemaakt worden op papier of als PDF-bestand. Het meetrapport vermeldt alle relevante meetresultaten zoals gemeten rondheid, cilindriciteit of vlakheid - in combinatie met een grafische voorstelling van de gemeten afwijking.

Video over rondheid en cilindriciteit meten met de rondheidsmeter

In dit filmpje laat Nobby Assmann zien hoe snel en nauwkeurig je rondheid en cilindriciteit kunt meten met de rondheidsmeter.

 

Wat kun je ermee, met zo'n rondheidmeter?

Assmann Verspaningstechniek zet de rondheidsmeter in bij het controleren van ronde onderdelen. Veelvoorkomende metingen zijn:

Honen - cilindricteit van een gat

Met honen is een cilindriciteit te bereiken van enkele duizendste millimeter. Vaak is op tekening de geëiste cilindriciteit vastgelegd. Het is dan belangrijk om de gaten na het honen op de juiste manier te controleren. Met handmeetgereedschap kan dat niet. Ook 3D meetmachines zijn vaak niet nauwkeurig genoeg. Een rondheidsmeter biedt dan uitkomst.

Rondslijpen - slag en concentriciteit

Assmann Verspaningstechniek bewerkt nauwkeurige assen na door middel van rondslijpen, na het CNC draaien en eventueel harden. Bij rondslijpen is het belangrijk dat alle geslepen diameters in lijn liggen. De radiale slag, de concentriciteit en coaxialiteit kunnen met de rondheidsmeter gecontroleerd worden. 

Leppen - vlakheid

Voorbeeld meetrapport - rondheidsmeting

De vlakheid na leppen is vaak minder dan een duizendste millimeter en wordt uitgedrukt in lichtbanden. Vaak wordt dit gemeten met een vlakglas of planglas. Een meetrapport maken van deze meting is lastig. Met de rondheidsmeter kunnen we de vlakheid meten - en is het uitdraaien van een meetrapport geen enkel probleem.

CNC Draaien en CNC frezen

Bij CNC draaien en CNC frezen liggen de eisen uiteraard wat lager dan bij bovengenoemde bewerkingsmethoden. Toch kan de rondheidsmeter ook hier interessante fouten aan het licht brengen. Bijvoorbeeld driepuntsonrondheid als gevolg van spannen met de drieklauw op een draaibank. Bij het CNC frezen van een nauwkeurige diameter is het mogelijk om de omkeerspeling in beeld te brengen. Op de kwadranten zie je dan een sprong in de contour van de diameter.


Voorbeeld meetrapport - rondheidsmeting 

Rechts ziet u een voorbeeld meetrapport van een eenvoudige rondheidsmeting. Klik op de afbeelding om een vergroting te openen. Het gemeten onderdeel heeft een zeer kleine rondheidsafwijking van minder dan 20 nanometer.

Keuze van de juiste rondheidsmeter

Niet alle rondheidsmeters kunnen cilindriciteit meten. Wanneer de rechtheid en paralleliteit van de verticale as niet gekalibreerd is, is een cilindriciteitsmeting onmogelijk. Aangezien cilindriciteit meten voor ons juist belangrijk is, maakt dat de keuze wat makkelijker.

We hebben de volgende merken en modellen overwogen:

  • Mahr MMQ 200 en MMQ 400
  • Mitutoyo RA-1600 en RA-2200
  • Taylor Hobson Talyrond 365

Voor ons bleek de Mitutoyo RA-2200 de juiste keuze te zijn. Niet alleen het product, maar ook de technische ondersteuning en de software bleken dik in orde. Ten opzichte van de Mitutoyo RA-1600 heeft de 2200 een hogere nauwkeurigheid, terwijl hij iets grotere en zwaardere producten kan meten.

 

‹ Terug naar overzicht