Gereedschapmakerij
Precisie-verspaning

Vragen?
Bel ons
0168 32 99 66

Nieuws

Vervanging 3D meetmachine 20-02-2020

Aanschaf Zeiss Contura

De meetkamer van Assmann Verspaningstechniek beschikt nu over een Zeiss Contura 3D meetmachine. Het bereik is groter dan de vorige machine: 1000 x 700 x 600 mm. Door de actieve VAST XT scankop bedraagt de meetonzekerheid 1,5 μm + L/350.

Nobby Assmann: "We zijn heel erg trots op onze nieuwste aanwinst: een echte Zeiss! De indrukwekkende nauwkeurigheid komt natuurlijk niet door het merk of het logo. Wél door de actieve scankop, die bij Zeiss gangbaar is - bij andere merken zie je die nauwelijks. Met deze machine hebben we bestaande en nieuwe klanten iets moois te bieden als zij producten bij ons laten meten."

De actieve scankop waar Nobby het over heeft, tast de producten af met een nauwkeurige robijnen kogel. Niet tastend op enkele losse punten (zoals de Renishaw TP20 en TP200), maar scannend op honderden of duizenden punten. Dat scannen gaat met een snelheid die 2 tot 3x hoger ligt dan bij passieve scankoppen (zoals de Renishaw SP25 en Zeiss VAST XXT).

Door de VAST XT Gold scankop vergaart de Zeiss Contura meetmachine in korte tijd heel veel punten. Zo krijg je een beter beeld van de vorm van het product. Als je de exacte vorm kent, kun je de echte maat van je product bepalen. Kort gezegd: meer meten is meer weten.

Temperatuur in de meetkamer

De meetkamer van Assmann Verspaningstechniek is sinds kort ook voorzien van een nauwkeurige regeling van de temperatuur. De stabiliteit van de temperatuur is namelijk van grote invloed op de nauwkeurigheid van de 3D meetmachine. De temperatuur in de meetkamer mag maar beperkt variëren. Lees meer over deze nauwkeurige regeling van de temperatuur.

Zeiss Calypso software met curve, freeform en STEP

De 3D meetmachine werkt met meetsoftware genaamd Calypso - eveneens van Zeiss. Deze software biedt veel mogelijkheden om alledaagse - en minder alledaagse - metingen te verrichten. Diameters, hoeken, afstanden, vorm- & plaatstoleranties zijn eenduidig te meten en te presenteren in een overzichtelijk meetrapport.

De software is uitgebreid met de volgende opties:

  • STEP-input: om 3D CAD-files te kunnen importeren;
  • Curve: voor het meten van profielen - zowel 2D als 3D;
  • Freeform: om dubbelgekromde vlakken te scannen en te vergelijken met de CAD-file.

Nobby Assmann: "Naast alle specificaties ben ik blij met de degelijke constructie van de meetmachine. Veel fabrikanten kiezen tegenwoordig voor aluminium geleidingen - ik vermoed vanwege de lagere prijs. Onze Zeiss meetmachine heeft keramische geleidingen in X- en Z-as; en een granieten geleiding voor de Y-as. Dat zie je alleen bij 3D meetmachines in een hogere prijsklasse."

Weten wat Assmann Verspaningstechniek voor u kan doen op het gebied van meettechniek? Kijk op www.3Dmeten.nl of informeer naar de mogelijkheden via info@verspaningstechniek.nl of bel +31168329966.

‹ Terug naar overzicht