Vonkverspanen
Zink- & Draadvonken

Vragen?
Bel ons
0168 32 99 66

Vonkverspanen

Vonkverspanen (EDM in het Engels) is een vorm van metaalbewerking met unieke eigenschappen. Lees meer over de volgende vonkverspaningsprocessen die Assmann Verspaningstechniek in huis heeft:

Draadvonken

Contouren 'figuurzagen' met een draadvormige elektrode. Met een nauwkeurigheid tot enkele duizendste millimeter. Bekijk de pagina draadvonken (inclusief filmpje).

Zinkvonken

Holtes aanbrengen met een elektrode die speciaal in de juiste vorm is gemaakt. Ook het bewerken van gehard staal is mogelijk. Lees meer over zinkvonken...

Vonkboren

Kleine ronde gaten 'boren' van 0,2 tot 3 mm. Enorme lengte/diameter-verhoudingen zijn daarbij mogelijk. Lees meer informatie over vonkboren...

Benieuwd naar prijs en levertijd van uw product? Vraag meteen een offerte aan...

Uitbesteden bij specialist

Veel bedrijven besteden het vonkverspanen uit bij Assmann Verspaningstechniek. Als leverancier van fijn-mechanische onderdelen bewerkt Assmann dagelijks onderdelen met behulp van vonkverspanen. Het bedrijf is daarbij niet gebonden aan één vonkverspaningstechniek (óf draadvonken, óf zinkvonken) zoals dat bij andere vonk-specialisten het geval is.

Assmann beschikt ook over andere technieken in de fijn-mechanische werkplaats, zoals honen, leppen en profielslijpen Hierdoor krijgen klanten altijd de goedkoopste oplossing voor het maken van hun onderdelen.

Vonkverspanen - unieke voordelen

Metaalbewerking met CNC draaien en CNC frezen kennen de meeste techneuten wel. Vonkverspanen is minder bekend. Deze techniek is relatief jong. Het proces is pas in de jaren 50 van de vorige eeuw ontdekt. In Nederland kwam de eerste machine in de jaren 70. Dat was bij Philips in Eindhoven. Draadvonkmachines werden aanvankelijk ingezet voor het maken van stempels. Zinkvonkmachines voor het maken van holtes in spuitgietmatrijzen.

Inmiddels wordt vonkverspanen gebruikt bij de fabricage van allerlei onderdelen. Vonkverspanen is soms goedkoper dan andere technieken zoals profielslijpen, CNC frezen of draaien dankzij de voordelen van vonkverspanen:

  • Bewerken van gehard staal gaat net zo makkelijk als het bewerken van ongehard staal.
  • Werkstuk wordt niet mechanisch belast zoals met CNC frezen en draaien het geval is. Hierdoor is het mogelijk om hele kleine, tere onderdelen te maken.
  • De nauwkeurigheid van vonkverspanen is hoog.
  • Omdat vonken grotendeels onbemand plaatsvindt, is het relatief goedkoop.

Benieuwd naar prijs en levertijd van uw product? Vraag meteen een offerte aan...